Всичко, което трябва да знаете за етикета във фризьорски салон...

Всичко, което трябва да знаете за етикета във фризьорски салон...

Бакшиш:

Един от най-объркващите моменти. Какво определя дали да оставя бакшиш или не?

Бакшишът в България не е задължителен, нито се включва в цената на услугата. Решението дали да оставите бакшиш, зависи единствено и само от резултата и вашето добро намерение да заявите вашето удовлетворение по категорично. Размерът на бакшиша в Европа е около 20%, при нас варира от 10%-20% от стойността на услугата. Също така, ако сте оставили бакшиш веднъж, защото сте били доволни, това не означава, че следващия път е задължително да оставите отново. В България нямаме установен протокол и култура за даване на бакшиш и винаги сме леко притеснени когато го правим. Според етикета имайте предвид, че бакшишът служи и като компенсаторен инструмент за да поднесете извинение, че сте закъснели, че сте пожелали непредвидени услуги, които са притиснали фризьорът ви и т.н. Всеки фризьор работи по предварителен график и всичко трябва да се случва точно и добре планирано във времето.

 

Телефони, лаптопи, таблети:

Живеем в ерата на дигиталните технологии и е неизбежно да не са част и от преживяването ни в фризьорския салон. Разбира се, ако трябва да свършите работа или имате нужда от лаптопа си, може любезно да информирате фризьора си за това и да продължите работата си. Разговорите по телефона също са допустими, стига разбира се да не се налага да се прекъсва работата на фризьора за дълъг период от време или да се изисква тишина от целия персонал и клиенти в салона. „Може ли да намалите музиката?“ Отговорът е, че музиката в един фризьорски салон служи като естествена шумова бариера и тя има за цел да изолира отделните разговори между фризьор и клиент в различните места в салона. Сами знаете колко често обсъждате чувствителна и деликатна информация с вашия фризьор. Ако имате нужда от тишина и дискретност, винаги може да проведете разговора си навън. Ценете времето на фризьора си и се насладете на времето си в салона.

Отмяна на час:

В животът ни се случват всякакви непредвидими ситуации и това да не успеете да дойдете при фризьора си е част от това. Какъв е най-добрият начин да го направите?

Протоколът в развитите държави, е че има специална политика за отмяна на часовете, с която всеки клиент е запознат предварително. Прието е, че е допустимо да отмените часът си 48 часа предварително без такси за отмяна на часа. Ако това се случи по-късно таксата, която трябва да платите е от 25%-50% от стойността на услугата, за която сте запазили час. В България този протокол не е приет. Случва се дори много често клиент да отмени час без дори да информира за това, да закъснее с повече от 15 минути и да е с очакването, че ще получи всички услуги, за които е записал час. Графикът на добрите фризьори е запълнен, много често се записват т.н. двойни часове, т.е. се обслужват повече от един клиент в определени часови прозорци и по тази причина, всякакви изненади в графика са рисковани за фризьора и салона, най-важното за останалите клиенти.

В салон PHIBA използваме специална платформа, която информира всички клиенти, които са пожелали, чрез имейл за следващия им час 3 дни преди часът им като в този момент им напомняме и за възможност за отмяна на часа.

Фризьорите в салон PHIBA са с наистина натоварени графици и много често поемаме ангажименти за различни продукции извън салона. В този случай винаги се свързваме с клиентите си и предлагаме алтернативни опции. Участието ни в подобни проекти е отлична атестация за работата на целия ни екип и знаем, че всички наши клиенти оценяват това.

Смяна на фризьор:

Записването на час при друг фризьор в един фризьорски салон е приета практика. Много клиенти се притесняват да го направят, защото това ще означава, че не са достатъчно доволни от фризьора, който е направил косата им преди това. Този процес би трябвало да е част от политиката на всеки добър салон. Клиентът има право да избере кой да е неговия фризьор и дори да предпочита различни фризьори за различните услуги, които ползва в салона. Това е нормална практика в салон PHIBA още повече, че процедурите и стандартите, които сме въвели помагат в това, клиента да получава едни и същи стъпки в различните услуги без значение от фризьора, който е избрал. Разбира се, това е креативна професия и всеки професионалист има собствен почерк и стил.

Задаване на въпроси:

Има ситуации, в които се чудите дали като задавате много въпроси не оттегчавате фризьора си. Няма място за притеснение, всичко, което ви се върти в главата и ви притеснява, трябва да бъде изяснено. За да може фризьорът да направи това, което вие си представяте или мечтаете за него, той трябва да знае цялата възможна информация. Говорите за цветове, форми, поддържане на косата, всичко това са теми свързани с много абстрактни понятия и ако вие не успеете да ги уеднаквите, няма да сте доволни от резултата. Така че, смело говорете и питайте!

 

Други:

Много често при нас идват клиенти разочаровани от други салони и фризьори. Често ни питат какво трябваше да направя? Ако не сте доволни от това, което сте получили, кажете на вашия фризьор. Те трябва да знаят това, за да направят или поправят това, така че вие да сте доволни. Фризьорът няма интерес вие да си тръгнете недоволни от салона и да не се върнете повече. Проблем е ако се окаже, че след като сте поискали промяна, фризьорът не успее да я направи заради невъзможност, липса на знания и умения. Тогава с право ще потърсите друг!

 

Оставаме на ваше разположение!

 снимка:http://www.raisinglemons.com/manners/fingers-or-fork/ 


PANTONE 13-1023 Peach Fuzz е кадифено нежна праскова, чийто всеобхватен дух обогатява сърцето, ума и тялото.

прочети още

От 1 април новият адрес на салона ще бъде ул. „Гурко“ 48.

прочети още

Озаряващото жълто и основното сиво са цветовете на 2021.

прочети още

Едва ли знаете всяка една от тези интересни черти, които само червенокосите притежават.

прочети още

Един от бестселърите в колекцията на Oribe е емблематичният им парфюм за коса, който определено си заслужава да бъде опитан.

прочети още
Бебе в екипа на PHIBA
30 октомври 2020

Създателят на салона Десислава Гроздева стана майка.

прочети още

Лайфстайл марка за младите и младите по сърце, ELEVEN Australia е свежият подход към грижата за косата и тялото.

прочети още

Край на омазняването и утежняването на косата след използване на кристали, олиа и други масла...

прочети още
A-BIT-ORIENT 2017
15 май 2017

Да прегледаме менюто за абитуриентските балове...

прочети още

В началото на всяка година промяната е това, за което най-често мислим

прочети още

Няколко прости правила за добре измита коса

прочети още

Какво да правим когато детето е хванало въшки? Защо не можем да се справим с тях от месеци? Обещаваме да ви дадем ясни и практични инструкции как да се справите с паразитите...

прочети още

Съвети за всички млади момичета, техните майки и трудните разговори за „цветната“ коса...

прочети още

Когато технологиите, науката и боята за коса комбинират най-доброто, резултатът е Color.me на Кевин Мърфи.

прочети още

Най-новата високотехнологична система на Кевин Мърфи, включва три продукта, шампоан REPAIR-ME.WASH и балсам REPAIR-ME.RINSE, както и иновативния продукт наречен RE.STORE, който е възстановяваща терапия и почистващ продукт в едно, продукт използващ технологията "без пяна".

прочети още

Търсим модели за обучение, които биха искали да се боядисат с високо-технологичната боя на Kevin.Murphy-Color.Me. За целта е необходимо:

прочети още